artikel

Face-to-face samenwerken via internet

Tools

Mensen werken steeds vaker online samen in groepen of teams. Werknemers werken thuis, zijn onderweg aan de slag of werken samen met collega’s die verspreid over de wereld aan het werk zijn.

Face-to-face samenwerken via internet

Online samenwerken kan de productiviteit van werknemers ten goede komen, maar heeft ook nadelen. Zo hebben werknemers steeds minder persoonlijk contact met elkaar, waardoor het moeilijker is elkaar aan te spreken, collega’s in de ogen te kijken of met elkaar te overleggen. Sqwiggle probeert dit persoonlijke contact te herstellen door collega’s via de webcam in beeld te brengen.
Op internet zijn honderden tools beschikbaar die teams helpen efficiënt samen te werken. Veel van deze tools bieden de mogelijkheid met teamleden te chatten, videogesprekken te voeren of bestanden te delen. Werknemers blijven echter fysiek van elkaar verwijderd, kunnen elkaar niet zien en werken hierdoor op een relatief onpersoonlijke wijze samen. Sqwiggle gaat verder dan andere tools.

Wie zit achter zijn bureau?
Wie in een kantoor samenwerkt, kan vaak in één oogopslag zien wie op de werkplek aanwezig is. Dit is binnen een team dat online samenwerkt echter niet mogelijk, wat een flinke beperking kan zijn. Zo weten werknemers niet bij wie zij op dat moment terecht kunnen om even snel te overleggen, zij kunnen niet even snel langslopen bij een collega en kunnen elkaar niet in de ogen kijken tijdens een overleg. 
Sqwiggle maakt met vaste tussenposes via de webcam een foto van teamleden en geeft deze foto’s in een overzicht weer. Gebruikers kunnen hierdoor in één oogopslag zien welke teamleden achter hun machine zitten en wie er bijvoorbeeld even koffie aan het halen is. Zij weten dus direct wie zij op dat moment wel of juist niet kunnen bereiken. De tool maakt online samenwerken bovendien een stuk persoonlijker. Zo kunnen gebruikers via de webcam zien hoe collega’s reageren op een opmerking of idee. Is een collega naar de kapper geweest? Dan is zijn of haar nieuwe kapsel zichtbaar via de webcam. Sqwiggle maakt overleg dus ook nog eens persoonlijker.

Privacy 
Met het oog op privacy kan Sqwiggle gevoelig liggen. Niet iedere werknemer zal het een prettig idee vinden om via de webcam continu zichtbaar te zijn voor collega’s. Gebruikers van Sqwiggle hebben echter niet minder privacy dan collega’s die op kantoor aan het werk zijn. Dit terwijl de voordelen van Sqwiggle groot zijn en de tool het samenwerken efficiënter, leuker en persoonlijker maakt. 
Sqwiggle kan gratis worden gebruikt, maar kent in de gratis variant wel een aantal beperkingen die de tool minder geschikt maken voor zakelijk gebruik. Zo krijgen alleen betaalde gebruikers toegang tot beveiligingsopties en features waarmee zowel accounts van werknemers als teams kunnen worden beheerd. Ook kunnen gratis gebruikers geen groepsvideogesprekken opzetten. De opslagruimte voor bestanden is beperkt tot 5GB.

Plus en Enterprise account
Betaalde accounts zijn beschikbaar in twee varianten: Plus en Enterprise. Het Plus account is beschikbaar voor negen dollar per maand per gebruiker en maakt groepsvideogesprekken met maximaal tien deelnemers mogelijk. Is dit niet voldoende? Sqwiggle belooft op korte termijn groepsgesprekken met dertig deelnemers beschikbaar te maken voor Enterprise gebruikers. Betalende gebruikers hebben daarnaast ook meer opslagruimte tot hun beschikking. Het Plus account biedt toegang tot 10GB opslagruimte, terwijl Enterprise gebruikers over 20GB opslagruimte beschikken. Enterprise gebruikers krijgen tot slot een vast aanspreekpunt binnen Sqwiggle aangewezen voor technische ondersteuning.
Meer informatie: Sqwiggle.
Auteur: Robbert Hoeffnagel

Boekentip: Efficiënt werken met gratis webtools.

 

Reageer op dit artikel