artikel

Visuele meetings: een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Tools

Het gedachtegoed van consultant en auteur David Sibbet wint aan populariteit. ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden – en een grafiek of tekening ook.’ Dat geldt zeker in bestuurskamers. Als je visueel werkt, heb je betere ideeën, neem je betere beslissingen en ben je gemotiveerder om resultaten te behalen, zegt Sibbet in zijn boek ‘Visuele meetings: Hoe graphics, post-its & idea mapping het groepsproces kunnen transformeren’.

Visuele meetings: een beeld zegt meer dan 1000 woorden

David Sibbet is oprichter en president van The Grove Consultants International en expert in grafisch faciliteren en visueel denken voor groepen. Hij was begin juni een aantal dagen in Amsterdam, op uitnodiging van adviesbureau Business Models Inc., partner van The Grove in Nederland; BMI maakt tijdens strategie- en innovatieopdrachten voor klanten gebruik van de manier van werken en templates van Sibbet. Tijdens de workshop ‘Visualizing Change’ leerde Sibbet een groep managers en adviseurs uit heel Europa hoe ze met behulp van zijn visuele aanpak veranderingen kunnen doorvoeren.

De Amerikaan werkt al ruim dertig jaar op deze manier, vanuit Silicon Valley. Ook in Europa wint zijn gedachtengoed terrein; managers en medewerkers van uiteenlopende bedrijven als BNP Paribas Fortis, muziekdienst Spotify, het Maastricht UMC+, Toyota Financial Services en ING tekenden er tijdens strategie- en innovatieprojecten al lustig op los.

Visualisatie maakt de mens slimmer
Sibbet maakt deel uit van een groep van managementdenkers – waaronder Alexander Osterwalder, Dan Roam en Dave Gray – die sterk visueel werken. Ook Sibbet werkt al decennia vanuit het gegeven dat je meetings productiever en inspirerender maakt en teams grensverleggender laat denken, als je ze samen laat tekenen.

Werkt dat voor managers die juist heel rationeel zijn opgeleid? Blijkbaar wel. Volgens Sibbet is het juist voor hen prettig om via tekeningen ideeën te verhelderen, buiten de box te denken en te communiceren op een manier die andere mensen gewoon snappen.

Visueel denken is onontbeerlijk voor het werken met concepten, modellen en andere abstracte begrippen. Visualisatie maakt de mens zelfs slimmer, claimt Sibbet. Door abstracties te verbeelden met behulp van post-its, tekeningetjes, foto’s, mindmaps, roadmaps, storyboards, visuele metaforen of grafieken, zet je impliciete veronderstellingen om in expliciete informatie. En dat vergemakkelijkt discussie en veranderingen. Woorden aanvullen met beelden, daar gaat het om.

Zelfde vertrekpunt, ander eindpunt
In zijn boeken Visuele Meetings, Visual Teams en Visual Leaders geeft Sibbet een compleet en praktisch overzicht voor het gebruik van de nieuwste technieken voor visueel denken met groepen en teams. Handig voor teamleiders, managers, consultants, onderwijzers, coaches ene anderen die in groepsverband dingen tot stand willen brengen. Teams worden heel enthousiast als je ze met z’n allen laat tekenen, is Sibbets ervaring. Mensen zijn veel meer betrokken en dutten niet weg, wat doorgaans wel gebeurt na uren zendergerichte informatie via bijvoorbeeld een powerpointpresentatie.

Visuele meetings zijn dan ook vooral bedoeld om processen op gang te krijgen. Het vertrekpunt van een vraag is hetzelfde, maar met visuele meetings kom je op een andere plek aan dan met klassieke methoden, aldus Sibbet.

Inspiratie: Monty Python
Monty Python was Sibbet’s grote voorbeeld. Sibbet’s grote inspirator was Terry Gilliam, met wie hij als student begin jaren zestig samenwerkte. Gilliam was een van de leden van Monty Python en de man die de fameuze Python-animaties tekende. Sibbet is opgeleid als journalist en schreef enige tijd voor de Chicago Tribune. Daarna ging hij aan de slag bij het adviesbureau Coro. In 1977 richtte hij The Grove Consultants International op. 

Mooi tekenen is niet relevant
De meeste mensen vinden van zichzelf dat ze totaal niet kunnen tekenen. Onzin, stelt Sibbet. Het gaat er niet om of je heel mooi kunt tekenen, maar wat je er mee uit kunt drukken. Tekenen is niet voor niets een favoriete bezigheid van de meeste kleine kinderen. We worden vrijwel allemaal geboren, is de overtuiging van Sibbet, als mensen die in staat zijn om zowel verbaal als visueel te denken en te doen. Maar door het onderwijssysteem in de meeste landen raakt dat visuele talent al snel ondergesneeuwd. We leren onze kinderen van jongsaf aan om te denken in woorden. En om zich vervolgens te uiten in geschreven en gesproken woord.

Visuele vaardigheden worden niet aangesproken en daarmee onbewust de kop ingedrukt; een uitzondering die deze regel bevestigt is Steve Jobs. Die tekende altijd en overal, vertelde zijn verhaal met beelden. Het probleem met woorden is dat je lang niet alle nuances daarmee kan uitdrukken. Bovendien zijn woorden in wezen subjectiever dan een tekening, want ze zijn subjectief gekozen. Bij een tekening zie je wat je ziet.


Boeken van David Sibbet

Visuele Meetings – Hoe graphics, post-its & idea mapping het groepsproces kunnen transformeren
Vakmedianet, ISBN: 9789013123661

Visual Teams: Graphic Tools for Commitment, Innovation, and High Performance

Visual Leaders: New Tools for Visioning, Management, and Organization Change

 

Reageer op dit artikel