artikel

Middelmanagement gebruikt te weinig BI

Verandermanagement

In veel directiekamers hebben business intelligence systemen inmiddels hun toegevoegde waarde bewezen. Anders is dat op de werkvloer waar operationeel managers aan de knoppen staan.

Middelmanagement gebruikt te weinig BI

De informatievoorziening aan deze leidinggevenden is nu in veel organisaties nog steeds ver onder de maat.
Dat is althans het beeld dat oprijst uit een onderzoek van de Scandinavische specialist in business intelligence QlikTech onder ruim 300 operationeel beslissers binnen Nederlandse en Belgische organisaties. Een BI-systeem wordt op operationeel niveau door 14 procent, op tactisch niveau door 24 procent en op strategisch niveau door 26 procent van de respondenten gebruikt. Het onderscheid tussen operationeel, tactisch en strategisch hangt samen met de impact die een beslissing heeft op de financiën van een organisatie.

Geen doelgroep
Volgens Qliktech geeft 38 procent van de operationeel managers aan dat zij geen toegang hebben tot een BI-systeem, omdat zij niet tot de doelgroep behoren die met zo'n informatiesysteem bediend wordt. Strategische beslissers hebben vaker de beschikking over BI-tools in hun organisatie dan operationele en tactische beslissers. Ruim 32 procent geeft aan dat hun organisatie beschikt over een BI-oplossing. Meer dan 87 procent heeft toegang tot de informatie in de beschikbare BI-tools.

(Bron en meer informatie: IT Executive)

Tips
Meer over strategie en verandermangement:
Handboek Verandermanagement;
Business Model Generatie.

Reageer op dit artikel