artikel

Roest, en hoe je het bestrijdt

Verandermanagement

Alwéér een boek over verandering. De schrijvers van Roestvrij, Rita van Dijk en Alex Straathof, zijn bepaald niet de eersten die zich op het gladde ijs van verandermanagement begeven. Toch is er wel degelijk iets dat dit zelfhulpboek voor managers en medewerkers van vergelijkbare titels onderscheidt.Van Dijk en Straathof, beiden organisatieadviseur, baseren zich op interviews […]

Roest, en hoe je het bestrijdt

Alwéér een boek over verandering. De schrijvers van Roestvrij, Rita van Dijk en Alex Straathof, zijn bepaald niet de eersten die zich op het gladde ijs van verandermanagement begeven. Toch is er wel degelijk iets dat dit zelfhulpboek voor managers en medewerkers van vergelijkbare titels onderscheidt.

Van Dijk en Straathof, beiden organisatieadviseur, baseren zich op interviews met ruim 1200 managers en medewerkers uit de praktijk. Uit die gesprekken trokken ze een belangrijke conclusie: de weerstand tegen organisatieverandering is een stuk minder groot dan meestal wordt aangenomen. De meeste mensen blijken op voorhand namelijk helemaal niet tegen vernieuwing te zijn; de zogenaamde weerstand is veel meer een kwestie van vastgeroeste manieren van denken en doen, en van dito verhoudingen in teams.

Dat betekent dat het veranderpotentieel van organisaties dus aanzienlijk is, mits deze vaste patronen worden herkend en op de juiste manier ‘ontroest’. Met andere woorden: als de bestaande bedrijfscultuur, met zijn ingesleten informele regels en opvattingen, aan een grondige schoonmaakbeurt wordt onderworpen. Alleen dan kan de broodnodige beweging ontstaan die het mogelijk maakt snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.

Roddels
Volgens Van Dijk en Straathof zijn de signalen van roestvorming te vinden op drie niveaus: in de arena van de organisatie, in de mindset van de medewerkers en in gedragspatronen.

Signalen van roestvorming in de arena zijn bijvoorbeeld roddels, praten in wij/zij termen, openlijke of onderhuidse conflicten en een sterke neiging om zich af te zetten tegen de opvattingen uit de buitenwereld. Maar die roestplekken zijn lang niet altijd makkelijk te herkennen. Daarom beschrijven de auteurs steeds een concreet voorbeeld uit de praktijk en leggen daarin de barrières bloot, bespreken de achtergronden ervan en geven daarna mogelijke interventies waarmee de barrières effectief kunnen worden geslecht.

Rita van Dijk en Alex Straathof: Roestvrij. Breek met barrières die vernieuwing in de weg staan. Verschijnt binnenkort bij Kluwer. ISBN 978 90 1309705 4

Ga voor voor informaitie over het boek naar onze shop

Reageer op dit artikel