artikel

Nu in Management Executive (nr. 6-2012)

Verandermanagement

Het laatste nummer van jaargang 2012 van Management Executive is verschenen. Neem kennis van het inhoudsoverzicht.

Nu in Management Executive (nr. 6-2012)

Verandermanager: overwin de barrières!
Wereldwijd worden er wekelijks tweehonderd boeken over organisatieverandering verkocht en toch is maar tien procent van de veranderingstrajecten succesvol. Hoe komt dat? Zijn we zulke slechte managers?' Nee, zo erg is het niet, maar Ben Tiggelaar had met deze openingszin wel de onverdeelde aandacht van de zaal voor het thema van het Jaarcongres Verandermanagement op 30 oktober jl. in Burgers' Zoo in Arnhem: hoe overwin je barrières voor organisatieverandering en hoe ga je om met Machiavelli? Meer over het Jaarcongres Verandermanagement (o.a. verslag).

De juiste strategie voor strategievorming
De ene bedrijfstak is de andere niet. Dat het winnen van olie hemelsbreed verschilt van het opereren in een omgeving als het internet, zal iedere topmanager beamen. Toch nemen zij, als het erop aankomt een bedrijfsstrategie te formuleren, bijna automatisch hun toevlucht tot de klassieke benadering hiervan. Dat kan beter en vooral specifieker, schrijven drie adviseurs van de Boston Consulting Group (BCG).

Leren omgaan met ongevraagde R&D-suggesties
Veel ondernemingen hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in ‘open innovation'. Door je open te stellen voor externe ideeën voor mogelijke R&D-toepassingen zou je immers op een relatief goedkope manier je bestaande programma's kunnen aanvullen of vernieuwen. Maar de praktijk bleek bars. Weliswaar kwam een stroom aan ideeën op gang, maar de kwaliteit daarvan liet meestal te wensen over. Ook ontstonden kwesties rond intellectueel eigendom. Tijd om te komen tot een managementstrategie rond ongevraagde R&D-suggesties.

Big data: de managementrevolutie
Het exploiteren van enorme nieuwe informatiestromen kan de performance van je bedrijf ingrijpend verbeteren. Maar eerst zul je je besluitvormingscultuur moeten veranderen. Klik hier voor het hele artikel!

Aan de slag met big data
Big data staat hoog op de corporate agenda. Ondertussen heerst er onder executives enig wantrouwen. Wat is ervoor nodig om te profiteren van big data?

Wat big data anders maakt
Veel mensen in het zakenleven hebben het over ‘big data'. In welke zin zijn inzichten op grond van big data anders dan wat managers uit traditionele analytics halen?

7 succesfactoren voor duurzaam ondernemen – Zakendoen in de Groene Economie
Naar verwachting groeit de wereldbevolking tot circa 9 miljard mensen in 2050. Hierdoor zal, ook als het huidige welvaartspeil afneemt, de vraag naar grondstoffen en energie enorm groeien. Maar landbouwgronden en fossiele energiebronnen zijn eindig en veel essentiële grondstoffen zijn nu al schaars. Ons lineaire economische systeem – de rechte weg van ‘take, make en waste' – is in zijn huidige vorm dan ook niet houdbaar. Maar er is een oplossing: het roer snel omgooien en inzetten op een groene, circulaire economie.

In zes ‘beelden' naar process excellence
Richtte de procesmanagementdiscipline zich tot voor kort voornamelijk op de interne beheersing en de optimalisering van de processen zelf, vandaag de dag zijn organisaties alleen succesvol als ze de realisatie van hun strategie koppelen aan het managen van processen. Op deze manier kunnen zij de totale bedrijfsvoering continu verbeteren. De auteurs zetten in zes ‘beelden' hun ideeën over het besturen en verbeteren van organisaties door middel van procesmanagement uiteen.

Een goede vraag is het halve werk
De kenniseconomie zal plaatsmaken voor de creatieve economie. Hoe krijg je creatieve ideeën voor nieuwe innovaties? Dat legt Phil McKinney, voormalig Chief Technology Officer van Hewlett-Packard, uit in ‘Beyond the obvious – Killer Questions that spark game-changing innovation'.

Teamwerk: een existentiële opgave
In Het egeleffect: executive coaching en het geheim van high-performanceteams bespreekt psychotherapeut en managementwetenschapper Manfred F.R. Kets de Vries de achtergronden van slecht functionerende teams. We hebben een beperkt vermogen elkaar te vertrouwen en verder te kijken dan onze eigen behoeftes. Groepscoaching is de oplossing.

Vier praktische manieren om teamcreativiteit te stimuleren
Iedereen kan creatiever worden, met relatief eenvoudige technieken. Het is vooral zaak om de vaste inzichten en percepties van mensen te doorbreken. Praktische inzichten uit de neurowetenschap kunnen daarbij helpen.

Meer over Management Executive.

Reageer op dit artikel