artikel

Terug naar de kern van veranderen

Verandermanagement

Marco de Witte en Jan Jonker hebben een boek over verandering geschreven. Het is echter hun intentie het echt anders aan te pakken door terug te ga

Terug naar de kern van veranderen

Marco de Witte en Jan Jonker hebben een boek over verandering geschreven. Het is echter hun intentie het echt anders aan te pakken door terug te gaan naar de kern van veranderen. Zij gaan daarbij niet over één nacht ijs. Aan het boek is namelijk ruim vijftien jaar gewerkt. Veranderen is ingewikkeld en de gemiddelde boekenkast over dit onderwerp beslaat al gauw enkele meters. De Witte en Jonker begonnen met ideeën, artikelen en presentaties om het fenomeen verandering voor henzelf hanteerbaar te maken. Deze hapklare brokken waren de opmaat voor vele dialogen met mensen in organisaties. De weerslag van het geheel is De kunst van veranderen. De kern van hun betoog is meervoudigheid, in kijken, denken en doen. In de alsmaar toenemende complexiteit waarmee mensen en organisaties worden geconfronteerd, kom je met een enkelvoudige, lineaire manier van werken niet ver, want dan mislukt 70% van de veranderprocessen.

De kunst van veranderen is ontstaan vanuit de praktijk, maar het boek is zeker geen platte checklist voor one minute managers. Naast hun ervaring in de veranderpraktijk hebben beide auteurs stevige wortels in de wetenschap. De kracht van hun boek is dat heel veel veranderkundige inzichten op een toegankelijke manier worden gepresenteerd in korte tekstblokken. Iedere linkerpagina is voorzien van een min of meer ondersteunende illustratie. Alleen de rechterpagina’s bevatten tekst. Die combinatie van beeld en bondige tekst zorgt ervoor dat de lezer snel door het boek kan gaan. Onderweg ontmoet hij echter een ongekende rijkdom aan informatie en inzichten, misschien wel zonder dat het opvalt. Een snelle blik op het trefwoordenregister brengt hem dan snel terug op aarde.

Het boek is opgebouwd rond het vier-ballenmodel en drie praktijkdilemma’s. Het ballenmodel bestaat uit de kernvragen waarom, wat, wie en hoe met betrekking tot de verandering. De dilemma’s zijn deel en geheel (individueel en metaniveau), inhoud en betekenis, en ratio en emotie. Een mooie kapstok voor gedegen kennis en inzichten. Een aanrader voor veranderaars die complexiteit willen zien, proberen te doorgronden en te verminderen.

Recensie: Nico Jong.

Reageer op dit artikel