artikel

De bedoeling weer centraal – Hoe JBRA 65% verspilling ontdekte

Verandermanagement

De essentie van de Vanguard Methode is een organisatie als systeem bekijken vanuit het perspectief van de klant. De methode is in Engeland ontwikkeld en wordt inmiddels in tien landen toegepast. Mirjam Coret (zie foto) bespreekt deze methode.

De bedoeling weer centraal – Hoe JBRA 65% verspilling ontdekte

Jeugdbescherming Amsterdam (JBRA) is voorbereid op de stelselwijziging in de jeugdzorg. Met de Vanguard Methode is een organisatiebrede verandering vormgegeven. JBRA-directeur Sigrid van de Poel: ‘Toen we onze werkwijze kritisch tegen het licht hielden, schrokken we. Wij verzetten hier op kantoor bergen werk, maar onze klanten bleken er nauwelijks iets van te merken.’ JBRA wordt in 2015 (33 miljoen) veel goedkoper ten opzichte van 2013 (53 miljoen), is gecertificeerd, kent een verbeterde kwaliteit en geldt als lichtend voorbeeld voor jeugdzorginstellingen in de rest van Nederland.

Ongetemde problemen bij JBRA
Erik Gerritsen startte in 2009 als nieuwe JBRA-bestuurder. Een interview beschrijft wat hij aantrof: ‘Jeugdzorg is het ongetemde probleem bij uitstek:
een ingewikkeld en normatief controversieel veld van veel spelers, ze zijn allemaal nodig en niemand is de baas. Dan werken macht en controle niet, maar moet je het met verleiding doen. JBRA bleek een verwaarloosde organisatie met verscherpt toezicht, financiële problemen, vertrouwenscrises, politieke aanwijzingen, noem het maar op. Dat was niet alleen hier het geval: de hele jeugdzorg was al jaren ziek. Goede professionals en bevlogen en betrokken bestuurders deden hun best voor kinderen die pech hebben in hun leven. Maar dat werkt niet in een slecht systeem: te weinig samenwerking en te veel bureaucratie.’
Als kinderen in onveilige situaties terechtkomen, gaan scholen, huisartsen en hulpverleners aan het werk. Als deze hulp niet lukt, wordt overgegaan tot dwang of drang van JBRA. Gerritsen: ‘Dat is een even versnipperd systeem, omdat verzuimd is voldoende te investeren in professionalisering en er onnodig veel strijd ontstaat. Als wij het niet goed doen komt het op het bordje van de gesloten jeugdzorg van VWS, of van de justitiële jeugdinrichting van Veiligheid en Justitie en als dat niet goed gaat wordt het werkloosheid of volwassenencriminaliteit.’
Lees het artikel van Mirjam Coret in Management Executive (nr. 5, 2015) door het hieronder te downloaden.
Tip: lees ook het boek Weten hoe het werk werkt – De Vanguard Methode voor managers.

Reageer op dit artikel