artikel

Ben Tiggelaar: ‘Echte verandering vraagt om echte motivatie van de medewerkers’

Verandermanagement

Control en command is exit, mensen moeten autonoom gemotiveerd zijn voor verandering. Dat stelt Ben Tiggelaar, dagvoorzitter op het Jaarcongres Verandermanagement. Over het dilemma tussen een toekomstvisie en het leven in het hier en nu.

Ben Tiggelaar: ‘Echte verandering vraagt om echte motivatie van de medewerkers’

De rode draad op 2 december tijdens het Jaarcongres Verandermanagement is wat betreft Ben Tiggelaar (zie foto) wel duidelijk: ‘Iedereen snapt dat trucjes die van bovenaf gehanteerd worden om mensen in beweging te krijgen, niet meer werken. We kunnen dat wel weer opnieuw proberen, met nog weer andere en betere trucs, maar echte verandering vraagt om echte motivatie van de medewerkers. Veranderen werkt pas als mensen individueel bereid zijn gedrag aan te passen.’ In plaats van het van bovenaf opleggen, stelt Tiggelaar wat anders voor. ‘Zet eens – in de geest van managementgoeroe Chris Argyris – een aantal mensen van verschillende geledingen in een zaal, zonder leiding. Geef ze alle relevante informatie over hoe het bedrijf het nu doet. Als er in zo’n gesprek geen echte noodzaak ontstaat om iets aan te pakken, moet je er ook niet aan beginnen. Er moet een confrontatie ontstaan, een sense of urgency dat iets echt anders moet. Je moet dapper zijn om dat te durven doen. Bij veel verandertrajecten hoor je: het is weer niet gelukt. Dan heb je de stap overgeslagen om echt de sense of urgency te vinden. Er moet een noodzaak zijn, koud communiceren dat “we” het anders gaan doen, heeft geen zin.’

Het begint voor organisaties volgens Tiggelaar met de vraag: waar doen we het eigenlijk voor? Wat wil de klant? ‘Een van de sprekers Wouter Hart verwoordt dat goed met zijn theorie van de verdraaide organisatie. Lars Kolind zal dat op zijn manier doen met het verhaal “unboss”. Over radicale vernieuwing en een organisatie zonder hiërarchie om vervolgens wereldmarktleider te worden. De rode draad is overal: veranderen doe je samen. De mensen in een organisatie moeten het zelf willen!’

Spagaat
Tiggelaar constateert daarbij wel een leiderschapsspagaat. ‘Leiders worden geacht om visie te ontwikkelen. Het is hun taak ver vooruit te kijken waar organisaties heen gaan. Visie draait meestal om: anderen/straks/daar. Tegelijkertijd zijn alle medewerkers bezig met: ik/hier/nu. De meeste mensen zijn heel intern gericht, vooral bezig met de daily business. Het is de truc om de buitenwereld naar binnen te halen. Simuleer als organisatie wat er in de toekomst gaat gebeuren. Laat mensen dat in het hier en nu ervaren, en er ontstaat vanzelf een gevoel van echte noodzaak. Pas dan kun je echt veranderen.’

Dr. Ben Tiggelaar is schrijver, onderzoeker en trainer. Boeken van zijn hand zijn: Dromen, Durven, Doen en MBA in één dag. Hij schrijft columns over werk en management in NRC Handelsblad. Ben studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in economische wetenschappen en bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit op een studie naar ‘gedragsverandering in organisaties’.

Meer weten? Kom naar het Jaarcongres Verandermanagement, 2 december 2014, Burgers’ Zoo Arnhem.

Interview: Ronald Buitenhuis.

Reageer op dit artikel