artikel

Welke veranderstrategie past bij uw organisatie?

Verandermanagement

Bepaal dat op basis van contextfactoren.

De meeste managers zijn snelle beslissers en kiezen een veranderstrategie op basis van intuïtie en persoonlijke voorkeuren. In sommige gevallen werkt dit goed en worden veranderingen succesvol doorgevoerd. In 70% van de gevallen slagen verandertrajecten echter niet. Met welke veranderstrategie is de kans op duurzaam succes het grootst? Kies weloverwogen voor een ‘programmatische’ of ‘leer- en ontwikkel’strategie wanneer het om duurzaam verbeteren gaat.

Met snel en intuïtief beslissen is niets mis. Veel managers zijn daar in hun acties en verbeteringen zeer succesvol mee. Wanneer het gaat om grote veranderingen is de praktijk weerbarstiger. Uit onderzoek blijkt dat grote veranderingen slechts in 30% van de gevallen slagen en gerealiseerd worden binnen de geplande tijd, kosten en doelstellingen.
De context waarin managers veranderingen doorvoeren verschilt per situatie. Bij veel veranderingen is de urgentie om succes te boeken groot. In andere gevallen heeft een organisatie meer tijd. Daarnaast heeft de manager te maken met medewerkers die met een veranderopdracht aan de slag ‘willen’ of ‘moeten’. De bereidheid en capaciteit van medewerkers kan per situatie variëren.
Veel managers kiezen niet bewust voor een veranderstrategie die past bij de situatie van de organisatie, waardoor de gekozen aanpak niet altijd effectief is. Deze mismatch leidt tot het falen van de verandering op korte én dus ook op lange termijn.
Lees het hele artikel van Etienne Valstar, Bart Bongers, Mark Dreschler en Steven van den Heuvel door het hieronder gratis te downloaden.

Reageer op dit artikel