artikel

‘Daniël Wolfs is zelf een Magic Maker’

Verandermanagement

Als je werkelijk wilt samenwerken, haal Daniël Wolfs er dan bij. Boekbespreking van ‘Magic Makers’.

‘Daniël Wolfs is zelf een Magic Maker’

Zijn boek Magic Makers verraadt dat hij zelf zo’n Magic Maker is waar hij over schrijft. Zijn boek enthousiasmeert en zelfs als je niet van samenwerken houdt, het liever allemaal alleen doet, krijg je zin om toch met anderen aan de slag te gaan.

Als je een tijdje aan het lezen bent, ga je je bijna afvragen waarom al die samenwerkingen in bijvoorbeeld de jeugdketens, in de grote infrastructurele projecten, en in Europa rondom de opvang van de grote stroom van vluchtelingen, niet van de grond komen.

Daniël Wolfs geeft veel voorbeelden uit zijn eigen praktijk en laat zien waar samenwerkingen vastlopen. En geeft concrete tips hoe je ‘werkenderwijs’, ‘vertellenderwijs’, en ‘biechtenderwijs’ door moeilijke punten in de samenwerking heen kunt komen.

Daniël biedt met dit boek daarmee zeker een begin om die complexe samenwerkingsvraagstukken een stap verder te brengen.

Daniël doet niet net alsof samenwerken rozengeur en maneschijn is. ‘Durf te luisteren naar verhalen in de schaduw’, is zijn advies. Je kunt je niet verschuilen achter ‘wij’ of ‘samen’; hij vertelt hoe ieder individu zelf aan de bak zal moeten. ‘Romeo en Julia moesten ook aan elkaar wennen’, schrijft hij.

Geen tijd om dit boek te lezen, is een slecht excuus: het is slechts 130 pagina’s dik en het is geschreven voor de praktisch ingestelde mensen onder ons.
Recensent: Shirine Moerkerken, Strange.nl

Reageer op dit artikel