artikel

Faalpercentage verandertrajecten valt reuze mee

Verandermanagement

Maar bedrijven doordenken veranderingen onvoldoende

Mislukte verandertrajecten in organisaties halen regelmatig voorpagina’s van kranten. Het is een algemeen geaccepteerd feit dat 70% van de verandertrajecten mislukt. Maar is dat eigenlijk wel waar? Onderzoek van Sioo, interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde, laat een ander beeld zien.

Faalpercentage verandertrajecten valt reuze mee

Sioo vroeg 151 managers naar het succes en het mislukken van een recent verandertraject. Conclusie: zo slecht is het niet gesteld met veranderen in Nederland.

Zo is de 70% een moeilijk hard te maken getal. Het percentage is erg afhankelijk van wat gemeten wordt en hoe hoog de lat wordt gelegd. ‘Alleen wanneer je de allerstrengste criteria aanlegt, kom je op hoge faalpercentages en dat is niet realistisch’, zegt Ard-Pieter de Man rector van Sioo en hoogleraar aan de Vrije Universiteit. ‘Wij zien in onze data dat de helft van de verandertrajecten de doelen goed haalt en 30% helemaal niet. De rest is grijs gebied. Wel lopen de meeste trajecten uit in de tijd.’ ‘Ook zijn verandertrajecten in de non-profit succesvoller dan die in de profit sector’ aldus De Man.

Bepaalde typen verandering kennen een zeer hoog faalpercentage terwijl andere typen veranderingen gemiddeld juist succesvol zijn. Fusies, IT-projecten en cultuurverandering hebben de hoogste faalpercentages. Organisaties zijn daarentegen heel tevreden over nieuwe strategieën die zij invoeren. Ook procesverbeteringen doen het goed. Bovendien is er wat aan die faalpercentages te doen.

De Man: ‘Ons onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat een goede voorbereiding van een verandering leidt tot een grotere kans op succes. Tegelijk zien we ook dat veel organisaties verandertrajecten niet goed doordenken. Er is dus nog veel winst te behalen door verbetering van het verandermanagement’.

Download hier het hele rapport!

Sioo is het interuniversitaire kenniscentrum op het gebied van organisatie- en veranderkunde. Het verzorgt programma’s die managers en organisaties helpen verandering succesvol te maken. Daarnaast is Sioo sinds 1958 de grootste opleider van organisatie-adviseurs in Nederland. Sioo heeft een divers aanbod, dat altijd tot doel heeft kennis in te zetten om verandering in de praktijk te realiseren. 

Boekentips:

Reageer op dit artikel