artikel

3 stappen voor verbetering

Verandermanagement

Ongetwijfeld zie je samen zeker twintig zaken die beter kunnen en moeten. Als je ze allemaal tegelijk aanpakt, gebeurt er niks. Beter is het om snel kleine stappen te zetten, groot zichtbaar te maken, te leren en weer door naar de volgende. Een iteratief proces.

3 stappen voor verbetering
Focus op de volgende stap naar verbetering

Kiezen voor verbetering

Het betekent dat je samen moet kiezen voor verbetering. ‘Alles komt aan bod, maar wat doen we eerst?’ Als ik met organisaties aan de slag ga, help ik mensen in het woud van verbetermogelijkheden altijd met kiezen voor drie kansen voor de eerstvolgende stap:

  1. Wat moet echt beter? (Moeilijk, urgent en belangrijk)
    Sommige zaken zijn enorm belangrijk om als eerste aan te pakken. Ze vormen een enorme hobbel (berg) naar succes. Denk aan de structuur, de ICT-omgeving, onderlinge feedback. Belangrijk, urgent, maar niet zomaar voor elkaar. Ga één berg tegelijk te lijf, anders blijf je op meerdere bergen tegelijk steken.
  2. Wat doen we al erg goed? (En kunnen we groter maken en wellicht gebruiken voor punt 1)
    We zijn gewend te focussen op wat niet goed gaat en wat beter moet. Daarmee vergeten we het goud dat we al in huis hebben. Dat moeten we op zijn minst koesteren en bewaken, en wellicht zelfs gebruiken voor het slechten van die berg, dat wat echt beter moet.
  3. Wat is laaghangend fruit? (Kan volgende week al beter)
    Er zijn altijd ideeën en doornen in het oog die volgende week al beter kunnen. Laat die vooral niet wachten op de meer structurele, moeilijker zaken. Naast praktische waarde hebben ze ook grote symbolische waarde. Er gebeurt wat.

Focus op de volgende stap

Op deze manier combineren we energie met impact. Met name de tweede en de derde stap vergeten we weleens, waardoor het een erg moeizaam, langzaam proces kan worden. Focus dus op de richting en de eerstvolgende stap.

Door: Thom Verheggen

35304 omslag Ontmanagen_wt.inddHet boek: Ontmanagen voor Managers
De rol van de manager ligt onder vuur. We zien allerlei nieuwe, bevlogen en wendbare organisatievormen met minder management ontstaan. Wat betekent dat voor jou, de manager? Aan de hand van zijn eigen persoonlijke ervaringen en ontdekkingstocht van manager naar ontmanager geeft Thom Verheggen je nieuwe inzichten in je eigen rol. Zodat je klaar bent voor de toekomst die al begonnen is. Bevlogen en wendbaar.

Reageer op dit artikel