artikel

Verandering vraagt om knutselruimte

Verandermanagement

De diensten en producten van de organisatie vragen om presteren en weinig fouten, de verandering vraagt daarentegen om knutselen en het leren van fouten.

Verandering vraagt om knutselruimte

Strikt genomen slaagt een experiment ook als de uitkomst niet werkbaar is: dát heb je er dan immers van geleerd. Onbedoelde uitkomsten maken onlosmakelijk deel uit van het experiment. Eigenlijk heb je natuurlijk liever dat het experiment in een keer het gewenste resultaat oplevert. Maar bij leren hoort nu eenmaal vallen en opstaan. En dat ongemak maakt uitproberen lastig. Je moet immers iets doen waar je nog niet vertrouwd mee bent en dat dus moeizamer en langzamer gaat. Dat kan botsen met de snelheid en foutloosheid die het realiseren van je gewone werk vraagt.

Knutselen en experimenteren vragen ruimte. Het helpt als die ruimte er is naast het gewone werk. Als het productievolume minder mag of de foutenmarge omhoog. Zonder die ruimte wordt al snel voorrang gegeven aan het Gewone werk. Het is immers dat gewone dagelijkse werk waar medewerkers vaak als eerste op worden aangesproken door leidinggevenden, collega’s of klanten.

Je kunt experimenteren ook buiten de dagelijkse werksituatie organiseren. Dan bouw je een ‘laboratorium’ waar je geknutsel niet direct het gewone werk ontregelt. Het nadeel is dat je het daarna alsnog moet integreren op de werkplek, maar het voordeel is dat je weinig schade aanricht. Experimenteren buiten het werk doe je bijvoorbeeld door middel van pilots, games, rollenspellen of simulaties, al dan niet buiten de deur. Maar je kunt mensen ook tijdelijk op locaties laten werken waar het al op de beoogde manier werkt.

Door: Leike van Oss en Jaap van ’t Hek, auteurs van Onderweg en hun nieuwe boek Onomkeerbaar.

Onomkeerbaar - cover druk final.inddHet boek: Onomkeerbaar
Onomkeerbaar is een boek voor managers, directeuren en bestuurders die veranderingen willen laten beklijven. Voor middenmanagers, chefs en teamleiders die de geplande veranderingen moeten coördineren. En voor adviseurs, beleidsmedewerkers en projectleiders die de transitie proberen te begeleiden van plannen naar realiteit. Net als de vorige boeken is Onomkeerbaar geen ‘how-to’-boek. De auteurs bieden de lezer vooral inzichten en handvatten voor een realistisch veranderproces.

 

Reageer op dit artikel