artikel

Startup-oprichters zijn ongeschikt als verandermanager in hun bedrijf

Verandermanagement

Oprichters missen de karakteristieken (geduld, consensus opbouwen, vasthouden aan strikte processen) die nodig zijn om een bedrijf door grote transities te leiden.

Startup-oprichters zijn ongeschikt als verandermanager in hun bedrijf
Startup-oprichters zijn geen verandermanagers

Niet alleen de karaktertrekken van startup-oprichters – bevlogen ondernemers – maar ook de machtsongelijkheid tussen deze leiders en hun werknemers (inclusief loopbaanbelangen) is een bijna onoverwinnelijke barrière voor constructieve ideeënvorming en openhartige dialogen. En zonder die dingen is verandermanagement onmogelijk.

De voordelen van een externe verandermanager

  • Grotere objectiviteit. Maar weinig oprichters erkennen dat ze niet openstaan voor nieuwe ideeën en creatieve probleemoplossing. Persoonlijke visies zitten verandering in de weg.
  • Handhaving van de procesintegriteit. Interne verandermanagers dragen ook creatief bij aan het proces. Maar een externe verandermanager heeft maar één taak: het proces in goede banen leiden. Hij ziet toe op naleving van regels en dat teams aan hun oorspronkelijke doelen blijven werken.
  • Uitvoering van effectieve conflictoplossingsprotocollen. Het opnieuw onderzoeken van elke eerdere beslissing die een onderneming heeft genomen kan langdurige onenigheid aan het licht brengen. Als zulke onenigheid tijdens meetings opspeelt, loopt alles vast. Een veranderspecialist is opgeleid om hiermee om te gaan en verder te komen, een startup-oprichter niet.
  • Het garanderen van follow-ups, implementatie en accountability. Als iedereen verantwoordelijk is, is niemand verantwoordelijk. Een externe specialist die geen belangen heeft bij specifieke uitkomsten is de aangewezen persoon om lessen uit elke stap van het veranderproces te effectueren.

Bron: Management Today

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Boekentips:

Reageer op dit artikel