artikel

Verandering: Haal de samenwerking uit de knoop

Verandermanagement

Verandering gaat alle kanten op. In iedere organisatie en bij iedere verandering ontstaan processen die niet in lijn zijn met hoe het hoort. Niet in lijn met hoe we het vooraf hadden bedacht en verwacht. Processen en samenwerking zitten dan in de knoop. Dat is niet erg, het is onherroepelijk.

Verandering: Haal de samenwerking uit de knoop
Haal de samenwerking uit de knoop

Weerstand en chaos ontstaan omdat er één manier is waarop de dingen goed gaan en er heel veel manieren zijn waarop de dingen fout kunnen gaan. Dit is geen pessimistisch wereldbeeld of een verlies van vertrouwen in de mensheid. Het is hoe entropie werkt, oftewel, de wetenschap van orde en chaos.

Altijd in de knoop

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel legde dit uit toen hij te gast was bij De Wereld Draait Door. Jekel pakte het snoertje van zijn koptelefoon en vertelde: ‘D’r is één manier waarop het snoertje níet in de knoop kan zijn, namelijk gewoon dat ie recht is. Maar als ik er nou eens een knoop in maak, dan kan ik die knoop hier  hebben en ik kan ’m ook hier hebben.’ Om af te sluiten met de conclusie dat je oneindig veel meer variaties hebt om te komen tot een snoer dat in de knoop ligt. Door entropie ligt het snoertje van je koptelefoon áltijd in de knoop, door entropie ontstaat in organisaties altijd weerstand en chaos tijdens een verandering. De kans is simpelweg veel groter dat het anders loopt dan dat ene ideale scenario dat staat beschreven op papier.

Wat er ook gebeurt, in organisaties proberen we uit alle macht vol te houden dat ons veranderproces een recht koptelefoonsnoertje is. We hopen op een veranderproces dat perfect van A naar B loopt. Maar de les van Diederik Jekel is dat we er iedere dag vrolijk op los variëren en zo onze samenwerking keer op keer in de knoop leggen.

Knoopjes in het snoer van verandering

Een leidinggevende die op de hei belooft ondernemerschap toe te juichen maar je op de werkvloer toch aan alle kanten aan het lijntje houdt. Een medewerker die maandag aangeeft enthousiast te zijn over de nieuwe strategie maar dinsdag tegen zijn collega’s moppert dat het weer zo nodig anders moet. Die ene klant die toch andere wensen heeft dan uit het marktonderzoek naar voren kwam. Allemaal net even anders dan van tevoren gehoopt en verwacht. Allemaal knoopjes in het snoer van je verandering.

Samenwerking uit de knoop

Bespaar je dus de moeite om vooraf alle mogelijke scenario’s te analyseren en uit te sluiten. Steek je tijd en energie met name in het ontwarren van de knopen op het moment dat je ze ziet. Ga van de weerstand in de leerstand – en besef dat iedere situatie handvatten biedt om de samenwerking uit de knoop te halen.

Bron: Magic makers

Door: Daniël Wolfs

Het boek: Magic makers

Magic makers zijn diegenen die memorabele resultaten bereiken in samenwerking. Het zijn de mensen die het schijnbaar onmogelijke toch mogelijk maken. Daniël Wolfs laat zien hoe zij de krachten van verschillen bundelen door te werken aan verbinding.

Reageer op dit artikel