artikel

De overeenstemmingsmatrix

Verandermanagement

Leiders die hun organisatie in een nieuwe richting willen sturen, moeten eerst inzicht hebben in de mate waarin medewerkers het eens zijn in twee dimensies. Daarvoor is de overeenstemmingsmatrix een handig hulpmiddel.

De overeenstemmingsmatrix

Dimensies van de overeenstemmingsmatrix

(1) wat ze willen bereiken met hun werk in de onderneming en (2) oorzaak en gevolg, oftewel hoe te bereiken wat ze willen. Een hoge mate van overeenstemming in beide dimensies, zoals die bestaat bij Apple Computer, vereist een totaal andere set veranderingstools dan de instrumenten die leiders nodig hebben in bijvoorbeeld omgevingen met een lage mate van overeenstemming.

De overeenstemmingsmatrix (klik voor groter)

De overeenstemmingsmatrix (klik voor groter)

Wil je meer weten over Managementmodellen? Doe inspiratie op met de volgende boeken:

Reageer op dit artikel