artikel

Masterclass Veranderen als samenspel bij Avans Hogeschool

Verandermanagement

Op dinsdag 30 oktober 2018 verzorgden Jaap Boonstra (auteur van onder andere Veranderen als samenspel) en Tonnie van der Zouwen (auteur van Actieonderzoek doen) een masterclass op Avans Hogeschool. Aanwezig waren meer dan 70 docenten en studenten van opleidingen op het gebied van Economie en Bedrijf, Techniek, Gedrag en Maatschappij, Gezondheid en Recht en Bestuur. Na een korte kennismaking in groepjes van vier werd de aanwezigen gevraagd om hun vragen of verwachtingen op te schrijven. Deze zouden leidend zijn bij de exacte invulling van de middag.

Masterclass Veranderen als samenspel bij Avans Hogeschool
Jaap Boonstra

Jaap Boonstra mocht het spits afbijten met een presentatie van zijn spelmodel voor veranderen en korte introductie van het boek. Daarna deelde Tonnie van der Zouwen haar ideeën over actieonderzoek. In lijn met de titel Actieonderzoek doen gingen de aanwezigen aan de slag met de vraag: als je kijkt naar je opleiding, waar ben je dan blij mee en waar baal je van? Over tafel gingen termen als ontwikkelen, ontdekken, samenwerken, flexibele contracten, machtspelletjes, schijninnovatie en takenplaatje. Blij werden docenten vooral van studenten en collega’s, balen doen ze vooral van de organisatie, administratie en processen.

Daarna was het aan Jaap Boonstra om de aanwezigen te leren samenspelen. Hij liet zien hoe veranderen in zijn werk gaat en hoe je studenten daarmee kunt laten kennismaken. Aansprekend was de casus over een initiatief om Zuid-Afrika te veranderen in een land waarin hoger onderwijs beschikbaar kwam voor zwarte studenten. Stil werd het bij het verhaal over Reinier: een onzekere zeventienjarige jongen die veranderde in een succesvolle zanger en componist. Ook nu moesten de aanwezigen in groepjes aan de slag met een van de op de website aangeboden werkvormen: teken op een veranderkaart hoe je van een bestaande naar gewenste situatie komt.

Na een overzicht van Jaap Boonstra’s favoriete spelvormen was het laatste woord aan Tonnie van der Zouwen. Zij vroeg de aanwezigen om met behulp van een popcorn-methode te zeggen wat ze van de middag vonden. Geïnspireerd, geënthousiasmeerd en veranderd gingen de aanwezigen naar huis.

Door: Wouter Nalis

Reageer op dit artikel