artikel

Martijn Aslander: We hebben geen flauw benul wat kenniswerk is en dat is best wel een probleem

Verandermanagement

Praat 10 minuten met stand-up filosoof, boardroom sparring partner auteur Martijn Aslander en hij morrelt minimaal aan 2 a 3 paradigma’s tegelijk. Toch schuurt het niet, maar is het wel prettig om te horen.

Martijn Aslander: We hebben geen flauw benul wat kenniswerk is en dat is best wel een probleem
Martijn Aslander (foto: Daniel Maissan)

Vraag bijvoorbeeld aan hem hoe je je werk beter kan doen, en je krijgt een verhandeling over hoe belangrijk slaap is. En als je de podcast van slaapexpert Matthew Walker en Joe Rogan beluistert, dan wordt de stelling van Aslander dat slapen een zwaar onderschat deel van het werk is, bevestigd.

Bekijk de podcast van Walker en Rogan:

Steeds meer werk is tegenwoordig kenniswerk. Bij een bakker is het werk redelijk overzichtelijk, zo zegt Aslander: ‘Een bakker doet een aantal handelingen achter elkaar, en dan heb je een brood. Maar bij kenniswerk is dat anders. Volgens de definitie van Peter Drucker is kenniswerk werk waarvan de uitkomst niet vaststaat. En dat werk doe je met je hoofd, buik en hart.’ Dat hoofd zit vol met intuïtie, kennis en informatie op basis waarvan kenniswerkers beslissingen moeten nemen. En daar gaat het mis, vindt Aslander, omdat geen van de 5 miljoen kenniswerkers ooit goed heeft geleerd om dat te doen. ‘We hebben namelijk geen flauw benul wat kenniswerk eigenlijk is’, zo zegt hij, ‘En dat is dus best wel een probleem’.

Fascinatie voor organisatiemechanismen

Masterclassreeks Veranderkunde: nieuwe geluiden

Masterclassreeks Veranderkunde: nieuwe geluiden

Aslander schreef samen met Erwin Witteveen de bestseller ‘Nooit af’ en hij verkent al 20 jaar de dynamiek van de netwerk- en informatiesamenleving. Hij is gefascineerd door organisatiemechanismes en technologie. ‘En als daarmee bezig gaat, kijk je minder naar de organisatievorm, omdat die minder van belang is’ zegt hij. Fenomenen als de stakingsacties van leraren die zich organiseerden via Facebook, beschreef hij is in 2009 in het – gratis te downloaden – boek Easycratie. ‘Die leraren’, zo zegt hij ‘hadden een groep met 250.000 leden en kregen 700 miljoen los van de overheid. Dat is de vakbonden nooit gelukt in zo’n korte tijd.’

Zo draagt techniek bij een verdere samenwerking tussen groepen mensen en het minder belangrijk maken van bestaande instituties. Veel mensen vrezen daardoor voor het disruptieve karakter van de technologie, maar volgens Aslander valt dat wel mee: ‘Veel mensen overschatten de impact van technologie op korte termijn, maar onderschatten de impact op lange termijn. Je hoeft je niet snel zorgen te maken, maar je moet wel opletten, want anders is wel opeens je business weg.’

Het einde van systemen

En daarmee voorspelt hij ook het einde van veel systemen. Dat kan beangstigend zijn, omdat de mens van nature graag wil vasthouden aan wat we hebben. Maar het is ook een mooie ontwikkeling, want het biedt ook kansen, zo stelt Aslander: ‘Dan kunnen we weer doen wat echt belangrijk is. Onszelf ontwikkelen, samenwerken. De wereld mooier maken.’

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel