artikel

Shirine Moerkerken: Het grootste misverstand over mijn vak is dat het geen vak is

Verandermanagement

Het grootste misverstand over mijn vak is dat het geen vak is. Shirine Moerkerken heeft het over haar vak Veranderkunde, waarover ze binnenkort een masterclass geeft. Journalist Joris Luyendijk stelde haar drie vragen. En die brachten drie mooie antwoorden.

Shirine Moerkerken: Het grootste misverstand over mijn vak is dat het geen vak is
Shirine Moerkerken

Als je één regel in het lange termijn geheugen zou mogen etsen van de mensen met wie je werkt, wat zou dit dan zijn?
Na het volgen van mijn vijftiendaagse leergang interveniëren, schreef een van de deelnemers: Elk oordeel heb z’n nadeel. Ik zie dat zowel de bestuurders en directeuren als de collega adviseurs, waarmee ik werk, snel hun oordeel klaar hebben en niet goed uitzoeken waar ze dat oordeel op gebaseerd hebben. Meerlagig observeren en het even uitstellen van je oordeel is echt een kunst en geeft je rijk materiaal waar je mee kunt werken in het veranderen van een organisatie. Het te snel vellen van een oordeel, sluit ontzettend veel interventiemogelijkheden uit en leidt meestal tot herhaling van zetten in verandertrajecten.

Wat is het grootste misverstand over jouw vak?
Het grootste misverstand over mijn vak veranderkunde is dat het geen vak is. Ik heb inmiddels 20 jaar leren en oefenen in het veranderen en interveniëren achter de rug. Veel mensen hopen dat ze op een congres of in een masterclass ‘het’ even kunnen leren.

Masterclassreeks Veranderkunde: Nieuwe geluiden

Masterclassreeks Veranderkunde: Nieuwe geluiden

Wat voor dier ben je zelf? (prooi of roof, te land ter zee of in de lucht, schubben, vacht of veren) En waarom?
Het beeld dat als eerste bij me op komt, is een poema. Ik ben alert en gefocust. Ik kijk en wacht het moment af, waarop ik de juiste interventie kan doen. En als die kans zich voordoet ‘spring’ ik meteen. Ik wil resultaat behalen (land, niet lucht of zee). Ik doe dat meestal met veel warmte en liefde (ik heb een vacht), behalve als ze aan mijn kindje komen. Dan val ik aan. Katachtigen bewegen zich behoorlijk autonoom door het leven heen. Dat geldt ook voor mij. Mijn masterclass gaat over het inzetten van functioneel conflict bij veranderen. Ik vraag me nu meteen af of een kip of een inktvis ook in staat zijn om functioneel conflict in te zetten en hoe dat er dan uit zou zien.

Door: Joris Luyendijk

Reageer op dit artikel