artikel

Samenspel

Verandermanagement

Vanochtend stond ik met mijn fiets voor een stoplicht. Het duurde best wel lang. Te lang volgens de meneer naast mij die luid mopperend het stoplicht hierop aansprak. Alsof je met een luid geopperde mening het stoplicht anders kunt laten werken.

Samenspel

Vanmiddag werkte ik met een groep middenmanagers aan hun verandering. Hun belangrijkste vraag: hoe zorg ik ervoor dat medewerkers willen veranderen? Hun meest gebruikte woord: moeten. Maar moeten en willen gaan niet zo heel goed samen. Voor je het weet gedragen mensen zich zoals dat stoplicht zich gedroeg tegenover die meneer.

Verandering gaat over meer dan het veranderen van mensen. Een organisatie is meer dan de som der delen. Leidinggeven aan verandering betekent aandacht voor het organiseren van dat geheel, zorgen dat mensen in samenspel met elkaar bouwen aan een nieuwe of andere betekenisvolle context waarin zij hun werk kunnen doen.

Op 6 juni is het jaarcongres van Managementimpact. Het thema: leidinggeven aan verandering. Tijdens deze dag maken we zichtbaar hoezeer leiderschap in verandering veel meer gaat over het creëren van gemeenschappelijkheid en samenspel, dan over hopen dat mensen willen wat jij vindt dat ze moeten.

Ik zou willen dat ik die meneer bij dat stoplicht ervoor kon uitnodigen. Maar ja, toen het licht eenmaal op groen stond, was hij verdwenen.

Door: Leike van Oss, spreker op het Jaarcongres Verandermanagement

Reageer op dit artikel