artikel

Marktwerking in de ziekenhuiszorg

Zorgmanagement

Marktwerking in de Nederlandse maatschappij is ‘in’. De energiesector moet geliberaliseerd worden nadat de telecombranche enige jaren geleden vrijgegeven werd. En ook traditioneel niet-commerciële sectoren, zoals de gezondheidszorg, moeten er aan geloven. Dit artikel concentreert zich op de gezondheidszorg; een sector waarin bekostiging van oudsher plaatsvond op basis van tarieven die slechts op afstand de onderliggende kosten vertegenwoordigden. Er is nu voor de ziekenhuiszorg een nieuw systeem in de maak waarin de bekostiging weer wordt gekoppeld aan de consumptie van ziekenhuismiddelen: het project Diagnose Behandeling Combinatie 2003 (DBC 2003). DBC 2003 zal in deze bijdrage dienen als uitgangspunt om enige beschouwingen te wijden aan marktwerking en de gevolgen daarvan.

Reageer op dit artikel