artikel

Anders kijken naar de ouderenzorg

Zorgmanagement

Wanneer mensen ouder worden gaan ze steeds meer van elkaar verschillen. Verschil in progressie maakt dat de één snel oud is en de ander jong blijft tot op hoge leeftijd. Maar ook de verschijnselen waarmee de oude dag zich manifesteert zijn verschillend. De één verliest zijn verstand maar ziet er goed uit, de ander is breekbaar geworden maar mentaal nog zo scherp als een scheermes. Als mensen zo verschillend oud worden, is het moeilijk voor te stellen dat er één ouderenzorg is. Toch gaan we er vanuit dat we allemaal hetzelfde bedoelen wanneer we spreken over ‘de ouderenzorg’. Het tegenovergestelde is echter het geval. Te weinig wordt de vraag gesteld wat wordt bedoeld met ‘zorg voor ouderen’. Dit is meer dan een spel van woorden. Hoe kunnen we ooit de zorg voor ouderen goed regelen wanneer we de betekenis niet eenduidig kunnen definiëren?
(Zorgmarkt 2011-nr. 11)

Reageer op dit artikel