artikel

NMa beboet Landelijke Huisartsen Vereniging en feitelijk leidinggevenden vanwege overtreding kartelverbod

Zorgmanagement

Vandaag is bekend geworden dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) aan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) een boete heeft opgelegd van ongeveer EUR 7,7 miljoen. Daarnaast heeft de NMa een boete opgelegd aan twee functionarissen van de LHV, omdat zij feitelijk leiding hebben gegeven aan de verboden kartelgedragingen. De NMa verwijt de LHV, de branchevereniging voor huisartsen, dat zij haar leden heeft geadviseerd om alleen huisartsen toe te laten als de gevestigde huisartsen het daarmee eens zijn. Daardoor acht de NMa de kans groot dat een nieuwe huisarts geen eerlijke kans krijgt om de markt te betreden, hetgeen nieuwe huisartsen, patiënten en zorgverzekeraars zou benadelen. De beboete functionarissen worden verantwoordelijk gehouden voor het verstrekken van deze adviezen namens de LHV.

Reageer op dit artikel