artikel

NMa: inkoop medische hulpmiddelen kan efficiënter

Zorgmanagement

Een wellicht opmerkelijke oproep van de NMa. Zorgaanbieders zouden meer moeten samenwerken bij de inkoop van medische hulpmiddelen. Volgens Henk Don , bestuurslid van de NMa kunnen zorgaanbieders inkoopprocessen professionaliseren door krachten te bundelen via inkoopcombinaties en gebruik te maken van openbare aanbestedingen. Dit dwingt fabrikanten en leveranciers van medische hulpmiddelen volgens Henk Don tot een optimaal aanbod en kan leiden tot kostenbesparingen. Sectorstudie De NMa en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport hebben onderzoeksbureau Ecorys een sectorstudie medische hulpmiddelen (zoals kunstheupen, röntgenapparatuur, stomamateriaal en mondkapjes) laten uitvoeren. In het onderzoeksrapport constateert Ecorys dat er op de markt voor de medische hulpmiddelen twee belangrijkste ‘marktverstorende factoren’ zijn (i) de aanwezigheid van marktfalen en (ii) het feit dat de vraagzijde van de markt niet heel erg sterk is. Verbetering van de marktwerking Ecorys draagt een aantal oplossingen aan die de werking van de markt moeten verbeteren. Zorgaanbieders zouden de vraag kunnen versterken door het inkoopproces verder te professionaliseren. Er zou gebruik kunnen worden gemaakt van openbare aanbestedingen of door het opzetten van een programma van eisen. Er zouden prikkels voor efficiënter en effectiever inkopen moeten worden gecreëerd, waarbij tevens de huidige afwijkende deelbelangen aangepakt zullen moeten worden

Reageer op dit artikel