artikel

Bij de slager die zijn eigen vlees keurt, gaat altijd het nodige mis

Zorgmanagement

De zorg is overspoeld met regels en normen voor veiligheid en kwaliteit. Ziekenhuizen, instellingen en hun brancheorganisaties reageren hierop met eigen kwaliteitssystemen en certificering door vakgenoten. Veel garanties op het voorkomen van calamiteiten biedt deze aanpak niet. ‘Er is veel bureaucratie in het spel, die voorbij schiet aan de veiligheid bij de taakuitvoering,’ constateert kwaliteitsdeskundige ir. Lex van der Star. Hij is voorzitter van de commissie die het internationaal erkende kwaliteitsmanagementsysteem ‘ISO-9001′ toegankelijk heeft gemaakt voor zorg en welzijn in Nederland. De nieuwe norm, die medio 2012 wordt gepubliceerd, kan een doorbraak betekenen in het risicobewustzijn van artsen en ander zorgpersoneel.
(Zorgmarkt 2012-nr. 5)

Reageer op dit artikel