artikel

‘Werk vanuit vertrouwen, niet vanuit wantrouwen’

Zorgmanagement

De ZZG zorggroep zit net als veel andere care-organisatie in het oog van de storm. Bezuinigingen, nieuw beleid, onrust en onzekerheid. Bestuurder Dick Herfst heeft er lol in. 'Dit geeft ruimte. Daar hou ik van.' Verder in Zorgmarkt 2013-nr. 2, met als thema Wijkgerichte zorg:

Veiligheidscultuur heeft meerdere gezichten
De cultuur binnen een organisatie wordt bepaald en in stand gehouden door de medewerkers zelf. Een cultuurverandering begint namelijk bij het bewustzijn in de organisatie of op de afdeling van de heersende cultuur.

UMC St Radboud werkt aan verbeterpotentieel
Begin 2012 was er binnen het UMC St Radboud de urgentie om meer zicht te krijgen op de productiviteit en doelmatigheid binnen het ziekenhuis. Sindsdien is door de inzet van de doelmatigheidsscan veel verbeterd.

Burgerinitiatieven nemen zorg in eigen hand
Hoewel de overheid bepleit dat mensen langer thuis blijven wonen, zijn de bestaande voorzieningen daarop vooralsnog niet ingericht. Dat blijkt uit de verschillende initiatieven die er in dorp en stad in Nederland ontstaan om zorg en welzijn op de wensen van mensen af te stemmen. In Elsendorp bijvoorbeeld, maar ook in Amsterdam-Zuid.

Brancheorganisaties in de zorg over snelle veranderingen
Tast het draagvlak voor transitie niet aan door te snel te veel te willen. Dat is in het kort de waarschuwing van ActiZ, VGN, MOgroep en GGZ Nederland. De angst bestaat dat door het hoge tempo van de veranderingen het kind met het badwater wordt weggegooid.

Nog geen abonnee? Abonneer u hier!

Reageer op dit artikel