artikel

Wat gebeurt er in de bestuurskamer van een zorgorganisatie?

Zorgmanagement

De dynamieken in de top van een grote zorgorganisatie onthuld.

Wat er binnen de muren van de bestuurskamers van grote publieke en private organisaties gebeurt, is voor buitenstaanders met mysterie omgeven. Sinds de ineenstorting van Enron in 2001 en de kredietcrisis van 2008 is de associatie met de vele schandalen snel gemaakt. De roep om meer transparantie neemt toe. Boeken als Het drama Ahold (2004) en De prooi (2008) geven een beeld van boardroom dynamics vanuit een (onderzoeks)journalistieke benadering. De wetenschap kan bijdragen door gedragspatronen binnen boards, directies of topmanagementteams (TMT’s) methodisch te beschrijven. Er wordt in dit onderzoeksartikel in het blad Management & Organisatie van uitgegaan dat met kwantitatief survey-onderzoek te veel relevante informatie over het werkelijke gedrag van bestuurders en de onderliggende drijfveren verloren gaat. Onafhankelijke onderzoekers krijgen echter zelden toestemming om het gedrag van bestuurders en/of topmanagers tijdens het daadwerkelijke werk te observeren. Daarnaast kenmerkt dergelijk onderzoek zich door gecompliceerde politieke en ethische dimensies. Ondanks deze belemmeringen is het in dit onderzoek gelukt om met behulp van interviews en participatieve observatie vanuit een cultuurpsychologische perspectief te kijken naar de gedragspatronen binnen het managementteam van een grote zorginstelling.
Lees het hele artikel van Ernst Graamans, Wouter ten Have en Leonard Millenaar in Management & Organisatie door het hieronder gratis te downloaden.

Reageer op dit artikel