artikel

Op zoek naar nieuwe vormen van organiseren en verantwoorden

Zorgmanagement

Wat is betekenisvolle kwaliteit en hoe willen we de (publieke) middelen met elkaar besteden? En welke manier van verantwoorden past daarbij?

Op zoek naar nieuwe vormen van organiseren en verantwoorden

Antropoloog Annemarie van Dalen (zie foto) promoveerde twee jaar geleden op haar proefschrift ‘Zorgvernieuwing – over anders besturen en organiseren’. Het proefschrift vertelt het verhaal van twee innovatieve zorgorganisaties: Esdégé-Reigersdaal en Buurtzorg Nederland. Annemarie hield vele interviews met medewerkers en externe stakeholders. Ze liep mee in de zorg, bezocht vergaderingen en bijeenkomsten en observeerde de raad van bestuur. Zo kon ze nauwkeurig beschrijven hoe deze organisaties op zoek zijn naar manieren van organiseren die passen in een nieuw paradigma: new public governance. In deze manier van werken staat niet het wantrouwen met bijbehorende regel- en meetdrift centraal, maar de maatschappelijke bijdrage die stakeholders gezamenlijk willen leveren en waarin professionals op basis van vertrouwen met toewijding, trots en met oog voor de kosten hun werk organiseren. KiZ sprak met haar.
Lees het hele artikel uit KiZ door het hieronder te downloaden (pdf).

Reageer op dit artikel