artikel

Nederlandse oorlogseconomie stimuleert innovatie in zorg

Zorgmanagement

Nederland krijgt een oorlogseconomie en dat heeft een positieve invloed op innovaties in de zorg. Dat voorspelt trendwatcher Adjiedj Bakas (zie foto).
Nederlandse oorlogseconomie stimuleert innovatie in zorg
‘Een oorlogseconomie heeft ook goede kanten: door de nood gedwongen ontstaat er een innovatieve samenleving. Een oorlogseconomie staat voortdurend in de stand van overleven. Dat levert een stoot adrenaline op die gebruikt wordt om innovaties te doen.’
Bovendien zegt Bakas: ‘In een oorlogseconomie telt een mensenleven zwaarder omdat er meer mensen dood gaan. Veel aandacht zal er dan ook zijn om mensenlevens te redden in de gezondheidszorg.’
Bakas maakt de vergelijking met Israël, dat voortdurend in staat van oorlog verkeert. ‘Israel heeft een bevolking van maar 6 miljoen inwoners en wordt omringd door een vijandige meerderheid. De druk om in de zorg innovaties te doen om mensenlevens te redden is er groot.’
Een van de uitvindingen die de laatste jaren in Israël is gedaan, is een apparaatje dat aan je adem kan ‘ruiken’ of je alzheimer, parkinson of kanker hebt. ‘Bepaalde honden konden dat ook al, maar ze konden niet duidelijk maken om wat soort ziekte het gaat.’ Andere voorbeelden van Israëlische uitvindingen zijn bepaalde medicijnen tegen te hoge cholesterolwaarden en medische scanapparatuur.
Adjiedj Bakas is een van de sprekers tijdens het KiZ-congres op 5 november in Burgers’ Zoo in Arnhem. Dat staat dit jaar in het teken van de toekomst van kwaliteit en veiligheid in de zorg.
Reageer op dit artikel