artikel

Gestopt met HKZ

Zorgmanagement

Esdégé-Reigersdaal is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Er werken zo’n drieduizend mensen. De organisatie werd geconfronteerd met de inkoop-eis om een HKZ-certificaat te hebben, dus gingen ze werken met HKZ.

Gestopt met HKZ

Maar ze liepen er tegenaan dat de eisen die door HKZ werden gesteld en de manier waarop daar invulling aan werd gegeven niet pasten aan hoe ze wilden werken aan het verbeteren van kwaliteit. In overleg met de zorgkantoren en in samenwerking met de Vrije Universiteit en professor Hans Reinders in het bijzonder zijn ze bij Esdégé-Reigersdaal daarom gestopt met HKZ.

Dank voor het delen. Goed gedaan.

Toen Ruud Klarenbeek, bestuurder van de JP van de Bentstichting, als gastspreker bij onze verdiepingstraining optrad, had hij net per mail een bericht gekregen van een team in zijn organisatie. Bij een van de cliënten was verkeerde medicatie toegediend en dat had dusdanig grote gevolgen dat de cliënt op de intensive care terecht was gekomen. Direct daarna ging het team bij elkaar zitten om te bespreken wat er gebeurd was, hoe dat gekomen was en wat er nu moest gebeuren.

De professionals van de locatie wilden Ruud als bestuurder op de hoogte stellen van dit zware incident. Ruud las zijn reactie voor: ‘Vervelend dat het is gebeurd. Het klinkt alsof er snel is gehandeld en het leren is al begonnen. Dank voor het delen. Goed gedaan.’

Deze passages zijn te vinden in het toegankelijke boek van Wouter Hart Anders Vasthouden waarmee hij furore maakt. Het bevat 9 sleutels voor het werken vanuit de bedoeling. Kosten: €29,50.

 

Reageer op dit artikel