artikel

Investeer in een ziekenhuis

Zorgmanagement

Hoe lever je betrokken zorg? Met gemotiveerd personeel! Daarom laat Bernhoven in Uden alle medewerkers financieel deelnemen in het ziekenhuis. Zij ontvangen een gratificatie in de vorm van een obligatielening en hebben ook de mogelijkheid om obligaties te kopen.

Investeer in een ziekenhuis

De zorgaanbieder combineert loondienst met financiële participatie van de medewerkers, een ongekend fenomeen in ons land. Bernhoven is ervan overtuigd dat deze vorm van participatie de binding van medewerkers met de organisatie vergroot en verduurzaamt.

Bernhoven is sinds 2013 een nieuw pad ingeslagen naar een eigentijds toekomstbestendig ziekenhuis dat zinnige zorg hoog in het vaandel heeft staan. Medisch specialisten waren al mede-eigenaar via het concept ‘dokter in de lead’. Met de obligatie, die bedoeld is als gratificatie, bedankt het ziekenhuis alle medewerkers. De directie lost zo een belofte in aan het personeel.

Rente voor participanten

Tot en met 2022 krijgen alle werknemers jaarlijks een converteerbare obligatie met een waarde van 100 euro. Daarnaast kan al het personeel obligaties aanschaffen vanaf 500 euro per stuk. De rente die het ziekenhuis uitbetaalt, is vier procent. Vanaf volgend jaar kunnen betrokkenen uit de regio die belangstelling hebben eveneens mogelijk om een aandeel (nu nog in de vorm van een obligatie) te kopen. Op deze manier hoeft Bernhoven niet aan te kloppen bij de bank voor een lening.

Het ziekenhuis had de voorkeur voor het uitgeven van aandelen, maar dat laat de wet momenteel nog niet toe. In de toekomst zullen ziekenhuizen waarschijnlijk wel aandelen uitgeven en winst maken, verwacht Bernhoven. Tot die tijd biedt men een obligatielening aan met het recht om obligaties om te zetten naar aandelen, zodra de wet is veranderd. Als de wetswijziging niet binnen tien jaar plaatsvindt, loopt de lening af en krijgen deelnemers de hoofdsom betaald.

Maatschappelijke projecten

Als conversie plaatsvindt, levert het toekomstige aandeel dividend op. Eén en ander vindt plaats via PlatformAndersFinancieren. Dit stelt kleine beleggers in staat om te investeren in projecten die maatschappelijk relevant zijn.

Bron: Bernhoven

Reageer op dit artikel