artikel

St. Anna onderzoekt werkgeluk

Zorgmanagement

Het werkgeluk van haar medewerkers vindt de St. Anna Zorggroep erg belangrijk. Daarom neemt het deel aan een landelijk onderzoek naar werkgeluk. Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO) begeleidt de studie.

St. Anna onderzoekt werkgeluk

De zorggroep, die bestaat uit het St. Anna Ziekenhuis (Geldrop/Eindhoven), Ananz (met vier woonzorgcentra in Geldrop en Heeze) en medisch sportgezondheidscentrum TopSupport (Eindhoven) is één van de eerste deelnemers aan het onderzoek naar werkgeluk. De zorggroep wil komende jaren op dit thema een voortrekkersrol gaan vervullen binnen de zorgsector. Meerdere grote organisaties uit verschillende sectoren nemen deel en zullen onderling hun ervaringen delen.

Het onderzoek naar werkgeluk meet hoeveel werkgeluk medewerkers van de St. Anna Zorggroep momenteel ervaren, maar ook of vooral welke factoren hierin van belang zijn. Het geeft inzicht in de spreekwoordelijke knoppen waaraan je als organisatie, team of medewerkers kan draaien. Medewerkers worden actief betrokken bij het onderzoek en de tussenresultaten.

Medewerkers die zich fijn voelen en krapte op de arbeidsmarkt

“Wij maken ons dagelijks hard voor persoonlijke en gastvrije zorg. Daarbij hoort ook dat medewerkers zich fijn voelen en plezier beleven aan hun werk. Tevreden medewerkers dragen immers bij aan tevreden cliënten en patiënten”, zegt voorzitter raad van bestuur Ingrid Wolf. “Vandaar ook dat we het belangrijk vinden dat onze medewerkers zich fijn voelen bij ons als werkgever. Daarnaast is het van groot belang gezien de uitdagingen waarvoor de krapte op de arbeidsmarkt ons stelt.”

Het onderzoek start met een 0-meting. De uitkomsten daarvan geven aanknopingspunten hoe werkgeluk behouden kan worden, dan wel vergroot: organisatiebreed, op teamniveau en 1 op 1. Op basis van de resultaten worden vervolgens gerichte acties ingezet.

De organisatiebrede meting wordt de komende drie jaar ieder jaar herhaald. Alle deelnemende organisaties binnen het onderzoek houden gedurende deze looptijd contact en wisselen ervaringen en best-practices uit. De Erasmus Universiteit begeleidt het onderzoek en bewaakt de representativiteit en wetenschappelijke component ervan. “Een unieke aanpak. Er zijn wel onderzoeken naar werkgeluk, maar nog nooit is dit onderwerp op deze wijze meerjarig binnen verschillende sectoren onderzocht. “, aldus Wolf.

Chief Hapiness Officer aangesteld

Het thema werkgeluk is niet nieuw binnen de St. Anna Zorggroep. Speciaal hiervoor is een Chief Happiness Officer (CHO) aangesteld: binnen de zorg een nieuwe, nog vrij onbekende rol. De CHO coördineert de activiteiten op het gebied van werkgeluk, monitort de effecten van acties, vergaart kennis, deelt deze kennis in- en extern en leidt het onderzoek naar werkgeluk in goede banen.

Het St. Anna Ziekenhuis is een regionaal ziekenhuis met vrijwel alle disciplines, ruim 100 specialisten en een capaciteit van 320 bedden. Het St. Anna biedt persoonlijke, kwalitatief hoogwaardige zorg en service, waarbij de patiënt altijd één op één contact heeft met de specialist.

Wil je meer verdieping, nieuwe inzichten en praktische adviezen om succesvol aan de slag te gaan met je eigen verandervraagstuk? En wil jij weten hoe ervaren veranderkundigen als Joris Luyendijk, Martijn Aslander en Arend Ardon dat aanpakken? Ontdek het tijdens deze 5-daagse reeks.

Reageer op dit artikel