artikel

Inspiratiebox voor technologie in de zorg

Zorgmanagement

Technologie heeft een grote impact op ons leven en werk. De impact op het leven van veel cliënten in de langdurige zorg en in de wijk is echter nog vrij klein. Voor velen van hen is het gebruik van technologie niet zo vanzelfsprekend.

Inspiratiebox voor technologie in de zorg

Technologische toepassingen kunnen het leven van ouderen of mensen met een beperking aangenamer en makkelijker te maken. Denk aan apps die helpen in beweging te komen, die vitale waarden meten, hulp bieden bij koken of spelletjes ter ontspanning.

Het aanbod van deze technologieën en apps is enorm. Vilans, kennisorganisatie voor langdurige zorg, ontwikkelde inspiratieboxen voor zorgprofessionals die cliënten in langdurige zorg en in de wijk begeleiden.

In de inspiratieboxen wordt een selectie van zorgtechnologieën en apps gepresenteerd die gebruikt kunnen worden om het leven van ouderen of mensen met een beperking makkelijker of aangenamer te maken.

10 categorieën

De inspiratiebox bevat technologieën en apps in tien categorieën, zoals beweging stimuleren, prettig en zelfstandig wonen, ontspanning, ondersteuning bij de dagstructuur en contact met vrienden, familie en begeleiders.

De meeste technologieën in de inspiratiebox zijn gratis verkrijgbaar of kunnen door een cliënt of familielid aangeschaft worden. Andere technologieën zijn kostbaarder. De inspiratiebox bevat een overzicht van technologieën die mogelijk gefinancierd kunnen worden vanuit bijvoorbeeld de Wmo, Zvw of Wlz. Ook zijn sommige producten aftrekbaar bij de Belastingdienst.

De kaarten in de inspiratiebox kunnen geprint worden om een gepersonaliseerde set te maken met producten die voor u relevant zijn. De sets kunnen gedeeld worden binnen de organisatie om te laten zien welke technologieën al in huis zijn.

Overzicht van mogelijkheden

De inspiratiebox voor langdurige zorg is tot stand gekomen vanuit het project ‘Inclusieve samenleving met technologie’. Samen met zorgorganisaties Bartiméus, Dichterbij, Koraal, Schakelring, Solis en Swon. Deze inspiratiebox voor zorg en ondersteuning in de wijk is tot stand gekomen in het project ‘eHealth in de wijk’ en is gebaseerd op de inspiratiebox voor de langdurende zorg.

Het overzicht is niet compleet, maar wel relevant voor het werkveld en het geeft een goed beeld van de mogelijkheden die er zijn. De technologieën zijn met zorg uitgekozen en gebaseerd op ervaringen van de deelnemende zorgorganisaties.

Bron: Vilans.nl

 

Reageer op dit artikel